Als hersenen het af laten weten

 

Op verzoek van een aantal mensen die aangaven dit werkstuk te willen lezen heb ik het initiatief genomen om als Centrum Feng Huang het op de site te zetten. Dat maakt het voor iedereen toegankelijk en bereikt daarmee hopelijk een breed publiek.

Ik wil  jullie meenemen in de fascinerende wereld van de hersenen en laten zien hoe ontzettend vernuftig dat systeempje boven in je hoofd in elkaar zit. Het is voor de meeste  mensen vanzelfsprekend dat  hersenen ons  functioneel dienen, maar als we straks meer kennis hebben over hoe complex ons brein in elkaar zit, is het echt heel wonderlijk.

Ik wil laten zien wat er allemaal mis gaat als je wél een hersenaandoening krijgt. Een kleine greep uit een lange lijst. Ik heb gekozen voor de ziekte van Parkinson, Schizofrenie en MS. We kijken naar verschillende behandelmethodes van deze aandoeningen, zowel medicinaal als therapeutisch en ik vul dit aan met eigen visies. Echt frustrerend is dat  er na zo veel onderzoek in de tijd  nog maar zo weinig  genezing mogelijk is van hersenaandoeningen. Op zijn best weten we de gevolgen te remmen en medicatie veroorzaakt vaak veel bijwerkingen. Dit heeft vaak tot gevolg dat ook daar weer medicijnen tegen ingenomen moeten worden. Kortom, heel pijnlijk en frustrerend allemaal. Geen wonder dat de wereld zich heeft gestort op het genezen van hersenaandoeningen.  Erfelijkheid en omstandigheden dragen bij aan het veroorzaken van hersenaandoeningen. Maar wat is dit nu eigenlijk precies? Vinden we in het brein de oorzaken, of registraties dat er elders in het lichaam iets mis is. En waar zit dan die eventuele oorzakelijkheid?

Wij mensen ontdekken zo veel over onze aarde en de inzichten omtrent het universum breiden zich uit. We ontdekken steeds opnieuw wat we dan voor het kleinste deeltje houden en we zijn tot grootse dingen in staat, maar we zijn nog niet in staat ons eigen brein volledig te begrijpen. We doen wel heel veel onderzoek naar de hersenen, maar met al de opgedane kennis lijken er meer vragen bij te komen. Ik zou eigenlijk gewoon antwoord willen op de vraag; "Wat maakt ons ziek", is dat toeval, of gewoon domme pech? Overkomt het ons gewoon of hebben we enige invloed op de processen die ziekte veroorzaken?

Om enigszins de achterliggende gedachten van mijn eigen visies begrijpelijk te maken, begin ik met een klein overzicht van de anatomische werking van onze hersenen en de wetenschappelijke benadering van ons brein en de aandoeningen, die ons hopelijk verder brengen op het pad van werkelijk genezen.

De wetenschappelijke stukken heb ik in normaal lettertype geschreven en mijn eigen visies in cursief.

De bedoeling is dat voor een ieder die dit leest een beetje meer duidelijk wordt dat gezond zijn niet zo vanzelfsprekend is, maar iets waar je bewust elke dag dankbaar voor zou moeten zijn.

 

Je kunt het werkstuk hieronder downloaden

Centrum Feng Huang over gezondheid en ziek zijn
Word – 259,1 KB 1379 downloads

Copyright teksten Centrum Feng Huang. Alle rechten voorbehouden!

Wanneer u de teksten van dit werkstuk wil gebruiken/verspreiden/over wil typen of op een andere manier wil hergebruiken heeft u voorafgaande schriftelijke toestemming nodig van Centrum Feng Huang.